2/27/2016

Unpopular bookish opinions

Menettele seuraavasti:

1. Linkkaa haasteen antajan blogipostaukseesi.
Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkkaa heille postauksesi, jotta he tietävät, mikä on homman nimi.


-------------------------------------------------------------------------------------------

1. Kirja tai kirjasarja, josta melkein kaikki muut pitävät, mutta sinä et.

Harry Potter. Ei vain uppoa. Olen lukenut kaikki kirjat, joten kukaan ei voi sanoa sitä tavallista "Se ensimmäinen osa on tylsä. Lue loputkin niin tykkäät varmasti." Hyvä kirja imaisee sisäänsä, mutta Potterit vain jättävät minut kellumaan sivujen päälle toivoen, että jaksaisin sukeltaa tarpeeksi syvälle. Pitääkin varmaan lähteä piiloon tai saan banaanista.


2. Kirja tai kirjasarja, josta melkein kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.

Tämä onkin vaikea. Pitää mennä vähän tutkailemaan kirjahyllyä. Tutkinnan tulokseksi tuli Katharine Kerrin Deverryn taru -sarja. Kovinkaan monet ei ole tätä lukenut, mutta ne, jotka ovat lukeneet, eivät siitä pidä. Minäkin valitettavasti olen lukenut vain kaksi ensimmäistä osaa, koska lopput 13 on suomentamatta (eikä tulla suomentamaankaan), eikä niitä ole ainakaan Lapin kirjastoissa.


3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen henkilön kanssa, jonka et olisi halunnut.

Nico-Percy-Annabeth Olympoksen sankareissa. Kun Nico Titaanien kirouksessa tuli kuvioihin, ajattelin heti, että those gonna be a couple. Annabeth on Percylle aivan liian väritön ja tylsä pari.


4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.

Kauhusta en pidä, enkä haluakkaan. Ne kauhukirjat, joita olen lukenut, ovat osa olleet mukaansatempaavia, mutta kielellisesti ne eivät ole kauniita, eikä tarinoissa yleensä päätä, eikä häntää.


5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.

Taas aika vaikea. Menen taas kirjahyllylle. Perillinen -sarjasta Eragon. Eragon on tyhmä, naiivi, mielikuvitukseton ja yksinkertainen. Tämä on vähän ristiriitaista, mutta kyseinen sarja on yksi minun lempisarjoistani. Vaikka Eragon on tyhmä, niin mm. Arya ja muutama muu haltija on tasapainottamassa tilannetta.

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et.

J. R. R. Tolkien. Tämä on kaikista ristiriitaisin tapaus. Pidän kovasti Tolkienin tarinoista, mutta kirjat eivät ole ollenkaan kauniisti kirjoitettuja, niin en ole lukenut yhtäkään kirjaa kokonaan. Sen kielen ei edes tarvisi olla kovinkaan kaunista, jos se olisi edes sujuvaa.


7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.

Nälkäpelin lukemisesta en ole kiinnostunut sitten yhtään. Koko sarjan ideakin on aivan liian sotaisa minun makuuni. Collins on itsekin sanonut, että koko sarjan idea tuli siitä, kun kanavia surffaillessa hän huomasi tosi-tv:n ja sotauutisten rajan hämärtyvän. Mitä muuta kuin tappamista voi odottaa sellaiselta kirjalta.


8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty sarja tai elokuva.

The Maze Runner ehdottomasti. Katsoin ensin elokuvan ja sitten luin kirjan. (Tämä siksi, että en edes tiennyt, että siitä on kirja.) Kun sitten kirjastossa selasin englanninkielistä hyllyä, kirja tuli siellä vastaan. Silloin sitä ei vielä oltu suomennettukkaan. Kirja oli elokuvan jälkeen suuri pettymmys.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Haastettavat:

Kirjaneidon tornihuone

Kasoittain kauniita sanoja

Lasisipulissa  (hihhii, Beatles :3 )





10 kommenttia:

  1. Minäkin muistan jättäneeni Deverryn tarun kesken toisen kirjan alkupuolella. On toki mahdollista, että olin tuolloin 11-vuotiaana turhan nuori lukemaan sarjaa, ja onhan se lukumaku tästä ehtinyt jo muuttua aika merkittävästikin. En ole varma sekoitanko sarjan nyt johonkin toiseen, mutta muistan harmitelleeni, että molemmissa kirjoissa oli melko samanlainen juoni...?

    En tunne ketään, joka edes ottaisi Eragon-sarjan vakavasti, joten sen suosiosta on vähän epämääräinen kuva. Onko Eragon kovinkin rakastettu?

    Minusta Tolkienin kieli on varsin runollista, onhan se kirjoitettu eepoksen tapaan. Sujuvuudesta voi tietenkin olla montaa mieltä, mutta itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia. Sivuhuomiona Tolkienin teoksia olen aloittanut lukemaan myös tuolloin 11-kesäisenä.
    Joka tapauksessa varsin kiinnostava haaste.

    VastaaPoista
  2. Tartun nyt tähän Eragoniin.

    Enää en voi ottaa kyseistä kirjaa enää tosissani. Nuorempana kylläkin. Luin sen silloin, kun aloitin lukemaan fantasiaa ala-asteella ja silloin kira oli paljon coolimpi, jos se oli paksu. Silloin pidin Eragonista erittäin paljon. En ole yhtäkään osaa muutamaan vuoteen lukenut, enkä enää usko niin paljoa pitäväni. Minä menettelen lempikirjojen ja -sarjojen kanssa niin, että kun joku on sen aseman kerran ansainnut, siltä ei sitä oteta pois. Arvostan omia vanhojakin mielipiteitä sillä tavalla. Vaikka en jostain kirjasta välittäisi enää pätkääkään, niin se on silti osa minun lukuhistoriaa ja siten lähellä sydäntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että Eragon on edelleen tietynikäisten suosiossa. Tuo nostalgia-arvo lienee aika tavallinen ilmiö, on minullakin muutamia kirjoja ja sarjoja hyllyssäni joihin olin aivan lääpälläni joskus pahimpaan fantasianlukuaikaan, mutta joista en varmaankaan erityisemmin, jos ne nyt lukisin ensimmäisen kerran. Huomattava osuus fantasiakirjallisuudesta menettää hohtoaan ajan myötä, mikä on tavallaan harmi.

      Poista
    2. Joo sellaiset ala-asteelaiset sitä meidän kirjastosta lainailee. Mie oon käynyt myös läpi sen pahimman fantasiavaiheen, mutta nyt se on enemmän unohtunut. Korkeastafantasiasta olen tullut paljon alemmas. Nykyisin panostan eniten tekstin kauneuteen ja sujuvuuteen. Kirjan kieli on kaunista, jos pystyn uppoutumaan kirjaan vaikka välitunnilla 600 oppilaan koulun metelissä. Henkilö, joka on kirjoittanut sellaisen kirjan saa olla hyvin ylpeä itsestään.

      Poista
    3. Sujuvan ja ilmaisuvoimaisen tekstin tuottaminen on kyllä taitolaji. Harvassa ovat sellaiset kirjat, jotka tekevät vaikutuksen sillä saralla. Parhaassa fantasiassa usein on sujuvaa tekstiä, mutta ei välttämättä mitenkään nerokasta kieltä sinänsä, mitä ei kyllä toisaalta siinä lajityypissä jää kaipaamaankaan. Muistan joskus teininä kovasti ihailleeni Jonathan Stroudia juurikin tekstin sujuvuuden vuoksi.

      Poista
    4. Huomenna tulee postaus kirjasta, jonka kerronta on niin ihanaa, että olen lukenut sen kolmesti kolmessa päivässä.

      Poista
    5. Kiinnostavaa. Pitääpä tulla vilkaisemaan.

      Poista
  3. Heitän sua mielikuvitusbanaanilla, koska söin sen oikean jo :D

    VastaaPoista
  4. Mukavaa! Uusi kirjablogi! Olet varmaan ensimmäinen, jonka kuulen blogissaan sanovan, ettei pidä Pottereista. Aika jännittävää, koska yleensä kirjat vievät kaikki mennessään :) Itse aloitin Pottereiden luvun vasta viime vuonna. Minulla kävi päinvastoin The Maze Runner kirjojen ja elokuvien kanssa. Kirjat ovat erittäin mukaansatempaavia ja mielenkiintoisia. Elokuvissa juoni on muutettu toisenlaiseksi.

    VastaaPoista