5/01/2016

Huhtikuun luetut

Nyt ei olekkaan tullut paljoa mitään postattua. Alkukuussa oli koeviikko, sitten saamattomuus ja loppukuun olen vain lukenut henkeni edestä. Jotenkin kirjat vaan oottivat mukaansa, enkä välissä jaksanut edes avata tieteokonetta viikkoon.

Mutta. Kerrankin olen suht tyytyväinen luettujen määrään, toki alkukuusta ois voinu vähän enemmän skarpata, nii ois saanu vielä enempi, mut menee se näinkin. Tässä viimeisen kuluneen 10 päivän aikana olen saanut luettua 12 kirjaa. Siihen 10 päivään ei tosin ole paljoa sisältynyt muuta kuin kahdenkeskeistä aikaa sängyssä kirjojen kanssa. Tässä kahden vuorokauden aikana tulee postaus tämän viikonlopun lukumaratonista.


Sitten asiaan:

Kirjoja 20, joista runokokoelmia (R) 7 ja englanniksi (E) 3

Sivuja 5341 (Wow)

Lähden liikkeele lukemisjärjestyksessä.


Ville Hytönen - Helvetinjumalankone (2015, R)

Sivuja 61

Luin tämän tosi nopeasti, koska runot ei iskeny muhun yhtään, joten en jaksanut syvemmin perehtyä. Tässä oli tosi paljon kaikenlaista ja meinasin mennä niiden kanssa sekaisin.



Satu koskimies -  Villiviinintie, Tullinpuomi (2015, R)

Sivuja 75

Olen aika hyvin kadottanut nämä runot muististani. Aivan viimeinen runo oli ainoa, josta pidin, mutta pidin kovasti.



Paula Havaste - Maan vihat (2015)

Sivuja 452

Kirjan tarina oli aivan mielenkiintoinen, mutta teksti oli takkuavaa ja kirja eteni varsin hitaasti. Vihat -sarjan itsenäinen toinen osa. Alku oli hyvin kankeaa, kun ensimmäisen osan tapahtumia yritettiin nopeasti vähän taustoittaa, että tietää missä mennään. En ole lukenut ensimmäistä osaa, eikä siitä tosiaan haittakaan ollut.



Miki liukkonen - Raivon historia (2015, R)

Sivuja 58

Kaveri oli ylistänyt tämän maasta taivaisiin, joten odotukset oli korkealla. Odotuksilleni en kuitenkaan saanut tarpeeksi vastinettä, että olisin ollut tyytyväinen.



Veera Antsalo -  Pölyn historia (2015, R)

Sivuja 80

Tällaiset keskinkertaiset runot ei tosiaan pysy mun päässä. Eli lyhyesti, keskinkertaista.



Lauri Mäkinen - Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (2015)

Sivuja 438

Lähtökohtaisesti mua ei kiinnostanut suomalainen lähetyssaarnaaja tutkimassa kirkon paloa Pohjois-Namibiassa, mutta oliha tämä mielenkiintoiseksi saatu tehtyä. En erityisesti kuitenkan ihastunut. Kieli oli sujuvaa, mutta ei ihastuttavaa sekään. Lopusta en ollut mitenkään yllättynyt.



Anne Hänninen - Mustat peilit (2015, R)

Sivuja 129

En pitänyt runoja erityisen hyvinä, mutta oikein mielenkiintoisia olivat. Toiset oli tummia ja ahdistavia ja toiset vaaleita ja kevyitä. Mukava kokonaisuus.



Marianna Kurtto -  Rottakuningas (2015, R)

Sivuja 91

Mua alko jo nimi kiehtomaan. Rottakuninkaat ovat aina olleet mielestäni mielenkiintoisia ja kiehtovia. Tämä toi oivallisesti esiin samanlaisia outoja kysymyksiä, joita itsekkin mietin ja sai miettimään niitä lisää. Jos haluat virikettä aivoillesi, tämä on sinulle.



Rick Riordan - The Sword of Summer (2015, E)

Sivuja 499

Olen pitänyt Riordanista aina ja oli mukava vuoden tauon jälkeen palata hänen pariinsa. Tällakertaa vaan toisella kielellä. Jotenkin kirjan taisteluista puuttui Riordanille tyypillinen eeppisyys, mutta tykkäsin siitä. Kevensi tunnelmaa huomattavasti. Kuten Riprdanin kirjat yleensäkkin, tämäkin täytti pääni erilaisilla maisemilla ja pääni sisässä on nyt kokonainen kuolleiden valtakunta kaikkine kerroksineen. Odotan syksyä ja seuraavaa osaa. (Suomennos ilmestynyt 25.4.2016)



Oscar Wilde - Teleny (1893)

Sivuja 236

Tämähän ei todennäköisesti ole Wilden teos, mutta hänen nimellään julkaistu niin sillä täälläkin olkoot. Olen pelännyt tämän kirjoitushetken tuloa siitä asti, kun aloitin kirjan. En taida antaa mitään yksityiskohtia, katsokaa itse jostain muualta. Rakastin tätä! Älkää nyt ymmärtäkö minua aivan väärin, mutta niin asia vain on. En suoranaisesti suosittele kenellekkään, eikä ainakaan alle lukioikäisille.



Antti Holma - Kauheimmat runot (2015, R)

Sivuja 192

Tässäkin teoksessa oli odotukset korkealla, mutta jouduin taas pettymään. Yhden "kirjoittajan" runot hypin lopulta suoraan yli, mutta kyllä jotkut runot oli aivan hyviäkin. Mulla ei yleensä vaan parodiat oikein nappaa.



Panu Rajala - Intoilija (2015)

Sivuja 419

Tämän kirjan kohdalla menetin viimeisenkin luoton Finlandia-palkintoon. Kyllä jotkut kohdat oli aivan mielenkiintoisia, mutta muuten lähinnä tylsää kerrontaa. Päähenkilöstä en ollut koskaan kuullutkaan aiemmin, mutta voi olla että siitä saan syyttää osittain itseäni. Luin netistä jotain juttua plagioinnista liittyen tähän teokseen.



Iida Rauma - Seksistä ja matematiikasta (2015)

Sivuja 476

Tämän lukeminen oli oikeasti hyvin viihdyttävää. Alussa teos kertoi tosiaan lähinnä seksistä ja matematiikasta ja niiden kietoutumisesta päähenkilön elämään, mutta kirjan edetessä kaikki sai merkityksensä. Teksti oli joustavaa ja sujuvaa, eikä jättänyt moitittavaa. Myös koirista ja siskosta puhuttiin paljon. Jotkut henkilöt jäivät vähän ohuiksi, mutta se nyt suotakoon.



Marko Leino - Syntymättömät (2015)

Sivuja 272

Näitä tuntuu viimevuonna ilmestyneen useampikin, läheinen kuolee ja päähenkilö rypee itsesäälissä. Mun myötätunto ei enää riittänyt tälle kirjailijaraasulle, joten nauroin. Saipa jotain irti sitenkin tästä kirjasta. Kronologisesti kirja oli vähän typerä edetessään "väärinpäin".



Oscar Wilde - Dorian Grayn muotokuva (1890)

Sivuja 363

Luin itseasissa tästä kaksi eri suomennosta, joten olen vähän hämmentynyt, että mitä pitäisi sanoa. Toisen perusteella sanoisin, että kankea, masentava ja negatiivinen. Toisen perusteella ylistäisin kielen sujuvuutta, kuvailun kauneutta ja kaunista tapahtumienjuoksua. ota tästä sit selvää. Pitää varmaan joskus lukea alkuperäiskielelläkin, että saa oikean kuvan. Tämä herätti tosiaan miettimään sitä, että millainen vaikutus kääntäjällä on teokseen.



Carlos Ruiz Zafón - Marina (1999)

Sivuja 282

Odotin paljon ja sain vieläkin enemmän. Luulin että tämä olisi tavallinen maagiseen realismiin pohjautuva farssi, mutta sainkin kauniin ja vauhdikkaan fantasiatarinan kuolemattomuudesta, kuolemasta, elävistä kuolleista (ei zombeista) ja niihin liittyvistä mysteereistä. Luin tämän ennen kouluunlähtöä kerralla kannesta kanteen, ja tarvin lisää Zafónia!



Anneli Kanto -  Pyöveli  (2015)

Sivuja 387

Hyvin opetukellinen teos. Nyt osaan hukuttaa lapsensa tappaneen äidin ja polttaa varkaan oikein. Kirjassa pyövelin, tuomarin ja apteekkarin elämät punoutuivat suurempien ja pienenmpien koukkauksien kautta toisiinsa samalla kyseenalaistaen sen, että kenellä valta todellisuudessa onkaan. En myöskään tiennyt, kuinka laajaa mestaaminen ja noitavainot Suomessakin on ollut.



Rainbow Rowell - Carry on (2015, E)

Sivuja 528

Tässä on kaikki hyvän the Cosen One -tarinan ainekset. On pahis, on hyvis, joka onkin pahis, on pahis, joka onkin hyvis ja tottakai on the Chosen One, ja sitten on Baz (BAZZZ). Aivan ihana rakkaustarina yhdistettynä hyvään fantasiakertomukseen. Oli jännitystä ja oli awww :3 Simon on onnekas poika kuulkaas. Jos saatte käsiinne, lukekaa. (Ei suomennettu)



Becky Albertalli - Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (2015, E)

Sivuja 303

Jatkoi Carry onin linjaa toisella ihanalla rakkaustarinalla. Kirjassa kuvattiin hyvin kaapista tulevan pojan läpikäymiä asioita, jotka jokainen HLBTG -määritelmään kuuluva mahdollisesti käy läpi. Itselleni melkein kaikki oli tuttua ja siten sain tähän vähän enemmän samaistumisppintaa, kuin kaverini, jolle tää oli lähinnä "Hii, aww, jee...". Toimii kummallakin tavalla. Kannattaa lukea. (Ei suomennettu)




Siihen ne sitte päättyivätkin. Kesäkuun lukutavoite tulee olemaan sivumäärältään yli 6000, jota tämän jälkeen jo pidän aivan mahdollisena. Jos olette lukeneet näistö joitain, kertokaa ihmeessä ajatuksianne.

2 kommenttia:

  1. "Nyt osaan hukuttaa lapsensa tappaneen äidin ja polttaa varkaan oikein." No hei kiva, on se hienoo et kaveripiiristä löytyy eri asioiden taitajia. Homo-Simo ja Carry on ja Dorian Gray ja Marina pitäisi joskus lukea.

    VastaaPoista
  2. Huh! Olet kyllä lukenut niin paljon, että ihan huimaa. :D Minähän luin huhtikuun aikana kaksi kirjaa loppuun ja sivumäärällisestikin joku 10% sinun saldostasi.

    Teleny vaikutti kiintoisalta sen perusteella, mitä siitä joskus luin. Muuten tuosta joukosta löytyykin lähinnä sellaisia kirjoja, joiden lukemista olen suunnitellut (Dorian Grey, Carry on)

    VastaaPoista